FAQ

Veelgestelde vragen saxofoonles Amsterdam:

Ja, je kunt een proefles saxofoon volgen. Deze is gratis wanneer je besluit een lessenreeks te starten.

Gratis* vrijblijvende proefles?

Door een bericht te sturen, zodat we jouw eerste proefles saxofoon in Amsterdam kunnen afspreken. Daarna kun jij kiezen wat voor soort lessenreeks jij wilt.

Je kunt saxofoonles volgen op deze locaties in Amsterdam.

Ja, in principe zijn jouw lessen op een vaste dag en tijd. In overleg kunnen we eventueel tussentijds veranderen. Ik hanteer deze lesvoorwaarden.

Ik houd het vakantieschema van de Muziekschool Amsterdam aan voor de locatie Bachstraat. In de vakanties is het soms ook mogelijk om les te volgen. Vaak op een alternatieve locatie zoals de Q-Factory.

Kijk hier voor een overzicht van de tarieven.

Besluit je een lessenreeks te starten, dan ontvang je na de eerste proefles een factuur. Besluit je het bij de proefles te houden? Dan betaal je de les direct. Huur je een saxofoon? Dan betaal je eerst een borgsom voordat je de saxofoon meeneemt.

Dat kan zeker. Een bijkomend voordeel is dat je eerst een saxofoon kunt huren, en na 2 huurtermijnen een saxofoon kunt huurkopen. Meer informatie over een saxofoon huren?

Ja! Ieder jaar organiseer ik een gezellige voorspeelavond met alle leerlingen.

Na ongeveer een jaar privé saxofoonles te hebben gevolgd, ben je klaar om met een groepje samen te spelen. Zo kun je deelnemen aan een leuk saxofoonkwartet dat ik ook organiseer.

Er zijn geen toetsen of examens. We werken toe naar een uitvoering en/of opname. Je bouwt jouw repertoire op en zult steeds beter gaan spelen. Theorie leer je door het meteen in de praktijk te brengen. Het doel is om de muziek te maken die jij mooi vindt.

Naast een saxofoon en alle toebehoren heb je lesmateriaal nodig zoals een lessenaar en boeken. Notenschriftpapier en een potlood heb je nodig om zelf aantekeningen, transcripties of composities te maken. Installeer ook alvast een metronoom op je telefoon. Verder is het zeer aanbevolen als je thuis een speaker hebt waar je mp3’s of cd’s kunt afspelen, zodat je kunt meespelen met de sax.

Je krijgt op maat privé saxofoonles. De lessen zijn co-creatief. Ik ga in op jouw interesses en jouw leerstijl. Met veel ervaring, creativiteit en deskundigheid stuur ik zorgvuldig aan naar jouw ultieme performance.

Samen maken wij muziek!
Verder heb ik uitgebreide kennis van heel veel lesmethodes en boeken. Ik begeleid jou op piano, jij speelt solostukken of wij spelen duetten op saxofoon. 

Je leert van blad spelen, op gehoor spelen, improviseren, samen spelen en componeren.

Veel aandacht heb ik voor postuur, ademhaling en de juiste techniek. Dat je naturel kunt staan, optimaal kunt ademhalen en je zorgeloos vrij voelt. Dit maakt jouw saxofoonspel een stuk makkelijker. Zo kun je er het meeste van genieten! 

De lessen zijn gevarieerd. Met aandacht voor noten lezen, toonladders, ritmes en improviseren. Ik vind het belangrijk dat je ook weet wát je doet.

Je leert niet alleen de basics, de theorie en de techniek, maar ook jouw favoriete muziek te maken! Of dat nou Michael Jackson, André Hazes of Bach is.

Zelf heb ik jazz saxofoon gestudeerd, maar ook klassieke muziek op klarinet en dwarsfluit. Hoe het ook went of keert, alle muziekstijlen hebben met elkaar te maken. Meer info over saxofoondocent Kees Krabben?

Je krijgt privé saxofoonles in Amsterdam. Samen gaan wij muziek maken! Jij leert hoe jij het beste saxofoon kunt spelen en hoe je het beste kunt musiceren. Ook krijg je huiswerk mee om je voor te bereiden op de volgende les. Kinderen krijgen 30 minuten les en volwassenen 40 minuten. Ik zou zeggen, kom een keer langs en ervaar een proefles saxofoon! Zie hier de ervaringen van andere mensen met saxofoonles.

Ja dat is mogelijk! Ik kan jou ook eventueel koppelen aan een saxofoon maatje die dezelfde leeftijd en hetzelfde niveau heeft. In dit overzicht staan ook de duo lesvormen.

Veelgestelde vragen over saxofoon leren spelen:

Alle begin is moeilijk. Saxofoon leren spelen is daarbij geen uitzondering. Om het makkelijker te maken, helpen de volgende 3 aspecten:

1. Volg je privéles bij een goede saxofoondocent? Het helpt enorm om les te nemen van een goede saxofoonleraar. Voor motivatie, technische ondersteuning, persoonlijke aandacht en natuurlijk om gewoon lekker samen te spelen.

2. Is jouw materiaal in orde? Heb jij een saxofoon van kwaliteit die goed is afgesteld en goed sluit met een fijne setup?

3. Oefening baart kunst! Door regelmatig geconcentreerd te oefenen wordt saxofoon spelen steeds makkelijker.

Je zult merken dat het heel erg leuk is om steeds beter te kunnen spelen en je raakt nooit uitgeleerd. Vanaf moment één kun je al genieten. Het duurt een paar jaar voordat je echt een mooie toon ontwikkelt op de sax. Sommige leerlingen ervaren bij het oefenen van de saxofoon een echte ‘me-time’ quality time. Gun jezelf iedere dag dit moment. Het is heerlijk om jouw eigen muziek te kunnen maken!

Om echt een mooi geluid te krijgen op de saxofoon moet je sowieso een aantal jaren rekenen. Verder is het raadzaam om regelmatig te oefenen. Bijvoorbeeld iedere dag 30 minuten. Dit is beter dan incidenteel heel lang te oefenen. Je loopt wel het risico dat je na verloop van tijd heel erg goed wordt in saxofoon spelen. 

Verder kan ik jou verklappen dat het vanaf moment één al hartstikke leuk is. Binnen de kortste keren kun je al liedjes spelen. En ik ga jou helpen bij het ontwerpen van een oefenschema.

Muziek maken is erg gezond voor de vitaliteit van jouw brein. Want emotie, motoriek, geheugen en het taalcentrum worden tegelijk aangesproken.

Verder zorgt musiceren voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress. Daarnaast draagt het bij aan het empatische vermogen, de sociale ontwikkeling, cognitieve vaardigheden, intelligentie en gelukshormonen.

Saxofoon spelen kan je longen sterker maken, want je leert namelijk optimaal te ademen en het verbetert je conditie. Saxofoon spelen gaat vooral om de uitademing. En daar wordt je rustig van. Door het volgen van lessen zul je steeds beter kunnen ontspannen en meer energie krijgen. Je leert vanuit je onderbuik te ademen. Er ontstaan meer ruimte voor je hart, wat daardoor nog beter functioneert.

Je gaat steeds meer uit je hoofd en in je lijf! 

Je ontwikkelt een sterkere intuïtie, meer zelfvertrouwen, kalmte en kracht. Ontspannen nek en schouders en krachtigere buikspieren. 

Kinderen kunnen beginnen met saxofoon spelen wanneer zij hun bovenste voortanden hebben gewisseld. Deze heb je nodig op op het saxofoonmondstuk te laten rusten.

De doorbraak van de bovenste centrale snijtand vindt doorgaans plaats tussen de 7 en 9 jaar. Verder moeten jouw vingers lang genoeg zijn om bij de kleppen te kunnen komen van de sax. Twijfel je nog? Neem dan contact met mij op voor een proefles.

Nee, dit is geen probleem. Noten leren lezen lijkt moeilijk, maar het is erg handig om te kunnen. Stap voor stap leer je dit tijdens saxofoonles.

De reden dat je hier bent is vast dat je de saxofoon een heel mooi instrument vindt! En je wilt graag samen muziek maken? Eens moet de eerste keer zijn. Gun het jezelf! Geniet en ga het avontuur aan. Je bent van harte welkom om een proefles te volgen.

Ja, officieel mag je gewoon muziek maken thuis.  Het beste is om te overleggen met jouw buren over welke tijd en hoe lang. Het moet vast lukken om iedere dag minimaal een half uurtje te kunnen oefenen!

Verder zijn er ook oefenruimtes te vinden in Amsterdam zoals : Crea, Helicopter, Q-Factory, Rock Supplies, of in het kantoor van je werk of buiten mits het mooi weer is. Waar een wil is, is een weg.

Zit jouw vraag over saxofoonles of saxofoon leren spelen er niet bij? Neem dan gerust even contact met mij op.